Het stond niet alleen op tafel, maar was ook hét onderwerp van gesprek tijdens het allereerste Nieuwspoort Plant the Future-diner van de Transitiecoalitie Voedsel op 14 oktober 2021. Dankzij een opkomst van ruim 230 enthousiaste betrokkenen vanuit zo’n 100 organisaties, kijken we terug op een succesvolle avond in vele opzichten: van de inhoudelijke input van de sprekers en de discussies aan de tafels, tot het diner en de enorme opkomst.

Een brede afvaardiging, vanuit bedrijfsleven, politiek, overheid, Ngo’s, wetenschap en onderwijs, ging met elkaar om tafel om te bepalen wat er nodig is om plantaardig voedsel het nieuwe normaal te maken. Aanwezig waren bijvoorbeeld: Vion, Albert
Heijn, FrieslandCampina, Bonduelle, Provincie Gelderland, Gemeente Amsterdam, Wageningen Universiteit, WNF en Natuur & Milieu en een vertegenwoordiging van ministeries en Tweede Kamerleden.

Het gesprek vond plaats onder het genot van een voortreffelijk diner verzorgd door de chef Jonathan Karpathios en zijn team van The Farm Kitchen. Diverse sprekers, waaronder Carolyn Steel, Wilco Boom en Jeroen Willemsen, wakkerden met prikkelende toespraken de gesprekken verder aan. Ambities werden gedeeld, vervolgafspraken zijn gemaakt om oplossingen samen verder uit te werken.

Eén ding was glashelder: er is een enorm draagvlak en enthousiasme om de eiwittransitie verder te brengen. Toch werd ook duidelijk dat we zonder daadkrachtig beleid, ons einddoel niet zomaar kunnen behalen. Een luide en duidelijke oproep van TcV kwartiermaker en moderator van de avond, Natascha Kooiman: “Maak de eiwittransitie speerpunt in voedselbeleid rond duurzaamheid én gezondheid”. Met de input van alle aanwezigen stelt Transitiecoalitie Voedsel een tienpuntenplan op om te overhandigen aan het nieuwe kabinet. Een aanzet voor de politieke sturing die hard nodig is om ‘plantaardig het nieuwe normaal’ te maken.

We willen alle aanwezigen van deze avond hartelijk bedanken voor hun bijdrage. Op onze website vind je het volledige verslag en de foto’s die gemaakt zijn door Studio Sunny Side Up. Reserveer alvast in jullie agenda: tweede editie van het Plant The Future diner vindt plaats donderdag 13 oktober 2022. Hopelijk zien we je dan!

Met vriendelijke groet,

Natascha Kooiman, Kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel en Portefeuillehouder eiwittransitie & voedselomgeving (TcV)

 

AAN HET WOORD

Carolyn Steel,
Gerenommeerd voedsel-auteur en keynote speaker

Carolyn benadrukte hoe onmisbaar de rol is van de overheid. “For a long time politicians took ‘how to feed their people’ very seriously. But then came industrialisation and they could give the job to the food industry. Politicians no longer control the food system but it is necessary they do take control and make the change. Our politicians have to get the courage to get involved in food again. Any politician who is brave enough to tackle the food question will be surrounded by enthusiastic followers.” Bekijk hieronder haar videoboodschap.

 

The Farm Kitchen B.V. Mercuriusplein 1 2132 HA Hoofddorp info@thefarmkitchen.nl Disclaimer Privacy